This post is written in Dutch. If you are interested in vegetarian eating in Leuven, please contact me and I will write an English post about it.

Lovely Leuven, de stad of beter gezegd het grote dorp waar ik nu al bijna 5 jaar mijn weekdagen doorbreng. De meeste van mijn maaltijden werden hier bereid door mezelf, mijn vrienden of de koks van ‘den alma’, restaurantbezoekjes passen nu eenmaal niet echt in het budget van een student. Vandaag was het echter de B-day van mijn top-vriendin Linsey en dan mag het al eens iets meer zijn. We hebben er ondertussen een gewoonte van gemaakt om bij verjaardagen een (meestal veggie) restaurantje te bezoeken. Na 5 jaar verjaardagen vieren (en soms ook gewoon zonder reden genieten) heb ik dus wel een vrij goed idee van de vegetarische opties in leuven, een overzichtje:

Vandaag ging het diner door in het kleine, veganistische restaurantje ‘The Loving Hut’, dat zich bevindt in de Tiensestraat. Alle gerechten zijn volledig veganistisch en hebben een Oosterse touch. Enkele vaste waarden op de kaart zijn: gewokte noedels, zelfgemaakte loempia’s (een topper als voorgerecht!), rijstnoedels, kokos-curry en een pasta met broccoli. De meeste gerechten hiervan heb ik al uitgeprobeerd en ik moet toegeven dat ik nog nooit teleurgesteld werd. De beste (en meer speciale) gerechten zijn echter te vinden tussen de suggesties, deze veranderen elk seizoen een beetje. Vandaag koos ik voor een trio bestaande uit een groentepasteitje, tofu balletjes en spicy chacha, dit alles uiteraard gecombineerd met voldoende (warme en koude) groentjes. De ‘spicy chacha’ zijn een soort vegan scampi’s gemaakt Konjaku, echt yummy! Ook mijn liefde voor desserts wordt uitermate bevredigd in dit restaurantje. Het feit dat het vegan is, maakt de desserts ook heel licht en goed verteerbaar, “geen plaats meer” is dus geen excuus om het dessert over te slaan! De bediening in the Loving hut is ook echt super,ze zijn heel erg vriendelijk en antwoorden met plezier op al je vragen en bedenkingen. Ze werken met een semi self-service systeem, je bestelt en betaalt aan de toog maar het eten wordt je wel aan tafel opgediend. Sounds like heaven, niet? En dit aan een prijs van ongeveer €10 – 15 voor een hoofdgerecht, niet iets om elke dag te doen maar zeker niet teveel voor deze lekkere, verse en kwaliteitsvolle gerechten.
Tip : Er is niet superveel plaats dus reserveren is echt wel een must. Niet gereserveerd maar toch goesting? Dan kan je ook altijd gerechten (aan een gereduceerde prijs) afhalen.

Meer info is te vinden op hun facebookpagina en hun website.

Een ander vegetarisch restaurant waar onze verjaardagsdiners vaak doorgaan is het Lukemieke, al jarenlang een vaste waarde in vegetarisch Leuven. Kiezen is nooit echt moeilijk in het Lukemieke, je hebt namelijk maar 2 opties voor het hoofdgerecht: de ovenschotel of het bord van de dag. Dit laatste is een rijkelijk gevuld bord bestaande uit verschillende (warme en koude) groentjes, vleesvervangers, rijst of aardappeltjes,… Eigenlijk altijd een beetje een verrassing maar geen paniek: op de deur hangt elke dag een blad dat keurig beschrijft welke ingrediënten de ovenschotel en het bord die dag bevatten. Ook hier zijn de desserts weer een topper (sorry mijn mening over desserts is niet echt objectief), je hebt namelijk de keuze uit verschillende soorten huisbereide cake en taart. In de zomer kan je dit alles verorberen op het terras in de tuin, terwijl je in de winter binnen een lekker huiskamer-gevoel krijgt. Voor het bord van de dag betaal je ongeveer €12, de ovenschotel is meestal enkele euro’s duurder. Je kan ook kiezen voor één van de menu-formules.
Tip: Ook hier weer best reserveren, zeker in de weekends. Als je reserveert krijg je trouwens een aperitiefhapje van het huis aangeboden.

Meer info : http://www.lukemieke.be

Een meer casual restaurant is de Greenway, dat vooral bekend staat om zijn lekkere vegetarische hamburgers. Je kan er bijvoorbeeld kiezen voor een noten, spinazie of wortel-burger, allemaal gemaakt met lekker bio-brood, bye bye witte sponzige gevallen. Voor de rest zijn er ook nog heel wat andere gerechten te vinden op hun kaart. Ik ben (uiteraard) een grote fan van hun veggie lasagna maar ook hun salades, pasta’s en verse soep zijn zeker de moeite waard! Voor een burger betaal je zo’n €6, voor de andere gerechten varieert de prijs meestal tussen €9 en €12. Ook hier is afhalen weer een optie, mét extra korting als je je eigen verpakking meebrengt: haal die tupperware-pottekes dus maar uit de kast!

Op de Greenway website vind je wat meer info over hun gerechten en restaurants.

Geen echte vegetarische restaurants maar toch wel het vermelden waard zijn Sushi Sakura (hun vegetarische sushi is echt heerlijk), Gelateria Decadenza (de lekkerste sorbet van Leuven) en Coup de Soup (soepbar met elke dag toch wel minstens 2 vegetarische soepen op de kaart).

Een iets minder goede ervaring had ik in het wereldrestaurant Kalypta (Parijsstraat). Hun menukaart bevat gerechten uit de hele wereld (hoewel er bijzonder veel Spaanse en Zuid-Amerikaanse gerechten op de lijst stonden), waaronder dus ook vrij veel vegetarische opties. Ik koos voor een Griekse ovenschotel, niet slecht maar ook niet goed genoeg voor de prijs die je er voor betaalt. Het grootste probleem was echter de bediening. Er was maar 1 ober echt aan het werken terwijl de andere 2 (waaronder de baas vermoed ik) aan de toog stonden te babbelen, we moesten dus al vrij lang wachten vooraleer iemand onze bestelling kwam opnemen. Deze ober was dan ook nog eens niet echt op de hoogte van de gerechten, veel van onze vragen bleven onbeantwoord en we moesten sommige gerechten zelfs aanwijzen op de kaart omdat hij niet wist waarover het ging. Onbeleefd was men niet maar eens horen of alles naar wens was of dat het gesmaakt had zat er jammer genoeg niet in. Ik moet wel toegeven dat dit gebaseerd is op een éénmalig bezoek aan dit restaurant, ik zou dus eigenlijk eens moeten teruggaan om te zien of dat deze eerste indruk juist is. Iemand toevallig zin in een dinertje?

Zo, ik hoop dat ik jullie met deze post een beetje een idee heb kunnen geven van de vegetarische mogelijkheden in Leuven. Indien dit niet genoeg is, kan je altijd een blik werpen op het ‘Veggieplan Leuven’, terug te vinden op de website van EVA vzw .

Een groene zoen,
Broccolise

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *